Műsorváltozás!


Ehhez a naphoz nem írt semmit nagymamám, csak a TV-műsor volt ott a lapok között. Ma már tudjuk, mennyit  változott az aznapi program, ezért szeretném a „'89 blog - Mit jelent számodra a rendszerváltás?” vetélkedő során szerzett ismereteimmel kiegészíteni.

1989. december 22-én délelőtt Vasile Milea, Ceaușescu védelmi minisztere öngyilkosságot követett el. Ezt követően Ceaușescu először testvérét, Ilie tábornokot akarta megtenni honvédelmi miniszternek, de ő nem vállalta. A diktátor figyelme ekkor Victor Atanasie Stănculescu felé fordult, aki december 21-én tért vissza repülőgéppel Temesvárról (két napig a város katonai parancsnoka volt), és ott meggyőződött, hogy nem huligán és vandál elemek lázongásáról van szó. Mivel nem akart szerepet vállalni a rezsim fenntartásában, ezért reggel begipszeltette egészséges lábát, és munkaképtelenséget színlelt.

Ceaușescu megparancsolta, hogy törött lábbal is azonnal menjen a pártszékházba, mert őt kívánja kinevezni honvédelmi miniszternek, különben letartóztatja. Ilyen körülmények között a tábornok elfogadta a szóbeli kinevezést, és az elkövetkező néhány órában látszólag teljesítette a diktátor parancsait, ám a háttérben a tüntetőket támogató utasításokat adott. A halott védelmi miniszter nevében (az utcákon lévő egységek akkor még nem tudták, hogy Milea meghalt) öt olyan parancsot adott, amelyek meghiúsították a diktátor terveit: megállította a csapaterősítéseket az Olteniţei sugárúton, megtiltotta a lőfegyverek használatát és utasította a katonai egységek parancsnokait, hogy kezdjenek tárgyalásokat a tüntetőkkel.

11 órakor a román televízió bejelentette, hogy Milea honvédelmi miniszter egy áruló volt, aki Románia függetlensége és szuverenitása ellen cselekedett, összejátszott a belső árulókkal és az imperialista körökkel, provokációkat szervezett, hazugságokat terjesztett, hamis tájékoztatást nyújtott az ország helyzetéről, elhallgatta a temesvári gyilkosságokat és rombolásokat, majd amikor lelepleződött, öngyilkos lett.

A diktátorhoz hű Eftimescu tábornok megpróbálta a közeli Köztársaság Palotától átcsoportosítani a páncélozott csapatszállító járműveket és harckocsikat a pártszékház bejáratához, hogy kimenekítsék a legfelsőbb vezetést, de nem sikerült. Ceaușescu kilépett a pártszékház erkélyére, és hangosbeszélő segítségével próbált szólni a tömeghez, de lehurrogták, sőt, valaki egy fadarabbal megdobta a megafont. Ezután kíséretével együtt 12.09 órakor helikopterrel elhagyta az épületet. Távozását a tömeg szökésként értékelte, az emberek jelszavakat skandáltak, énekeltek, örömükben sírtak. A tüntetők betörték a pártszékház ablakait, majd behatoltak az épületbe. Kidobálták az ablakokon Ceaușescu írásait, portréit, a propagandaanyagokat, amelyeket a téren összegyűlt tömeg meggyújtott.

Stănculescu parancsot adott, hogy a csapatok vonuljanak vissza a laktanyákba, majd megjött a kiegészítő parancs: tárgyalni kell az állampolgárokkal, a hadsereg nem lő a népre. Azzal, hogy nem követte Ceaușescu parancsait, Stănculescu központi szerepet játszott a diktatúra megbuktatásában.

12.18 órakor a televízióban bejelentették a diktátor szökését és a népi felkelés győzelmét. 14.30 körül a televízió épületében megjelent Ion Iliescu és több tábornok. Élő adásban, drámai hangon erősítették meg a régi rendszer bukásáról szóló híreket, kérték a hadsereg és a lakosság támogatását. Közölték, hogy a Szekuritáté megszűnt. Később Iliescu megjelent a pártszékház erkélyén is, ahonnan beszédet intézett a tömeghez. Vele volt Ştefan Guşă, a hadsereg vezérkari főnöke, aki kijelentette, hogy a hadsereg a néppel van. 18 órakor a târgoviște-i forradalmárok értesítették Bukarestet, hogy elfogták a Ceaușescu házaspárt. Ugyanezt az információt közölte az ottani laktanya parancsnoka is Stănculescu tábornokkal.

Megjegyzések