És nem csitul a vihar...

Éjfél körül írok, mert egyszerűen nem tudok aludni. Irén és Karcsi folyton bombáznak a friss hírekkel. Nagyon aggódom a sok telefonhívás miatt. Mindenki tudja, hogy a telefonokat lehallgatják. Ők nem félnek vajon?

Tegnap reggel Temesváron elrendelték a szükségállapotot. Az éjszaka folyamán megpróbálták az összecsapások nyomait eltüntetni, mintha semmi sem történt volna.

Nem jött, hogy elhiggyem, mikor meghallottam: Ceaușescu fogta magát és elutazott Iránba. Ebből is látszik, mennyire semmibe veszi a népet!

A szükségállapot ellenére az emberek ismét az utcára vonultak Temesváron, ezúttal az Opera térre. Megint a tömegbe lőttek. Mikor lesz már vége?

 

Szatmár, 1989. december 18.


December 18-án reggel Temesvár központját katonák, rendőrök és egyenruhás, valamint polgári ruhás szekuritáté-ügynökök védték. Moţ polgármester pártgyűlést hívott össze az Egyetemre, hogy elítéljék az előző napon történt „vandalizmust” és „huliganizmust”.

Temes megyében kihirdették a rendkívüli állapotot, és megtiltották, hogy ötnél több ember összegyűljön. Ennek ellenére több ember, főleg fiatalok, kivonultak a román ortodox székesegyház elé, ahol román zászlókat lengettek, melyekből kivágták a kommunista címert. Énekelni kezdték a „Deșteaptă-te, române!” című 1848-as dalt, amely 1947 óta be volt tiltva. A rendfenntartók rájuk lőttek, többen meghaltak, vagy súlyosan megsérültek, páran elmenekültek.. 

Eredeti felvételek a temesvári forradalomról:

Megjegyzések