Lehet még igazi karácsonyunk?

Szerencse, hogy éppen vasárnapra esik Szenteste! Amikor hétköznap van, mindig be kell menni dolgozni. December 25-én és 26-án is munkanap van. 

Nem tudom, mi baja volt a kommunistáknak a karácsonnyal, Karcsi sógorom szerint teljesen el akarták törölni a keresztény ünnepeket. Ezért állítottak karácsonyfa helyett télfát (pom de iarnă), az ajándékokat pedig nem a Jézuska, hanem Télapó (Moș Gerilă) hozta valahonnan Észak-Oroszországból, méghozzá december 30-án vagy 31-én.

Nálunk mindig 24-én van az ünnepi vacsora meg az ajándékozás, már ami kis ajándékot ebben az áruhiányban meg tudtunk venni, a vacsorához valókról nem is beszélve. A karácsonyfát Enikő és Attila díszítik fel dióval, almával, krepp papírból meg sztaniolból készített díszekkel. Szaloncukrot csak csomagolás nélkülit sikerült beszerezni, a gyerekek majd betekerik a cukrokat a tavalyi (vagy tavaly előtti?) papírokba. Van pár gömbünk is, meg angyalhaj. Attila szokott még vattát tenni az ágak végére, ami szerinte olyan, mint a hó.


Ilyen lett a karácsonyfánk idén. Szép, ugye? 

Mi kerül a fa alá? Enikő Trapper farmert (Magyarországról hozták sógoromék), Attila játékautókat (kamion és tűzoltóautót) kap. Józsinak kötöttem egy kék pulóvert, és sikerült kéz alól amerikai cigit venni.

Vacsorára kész kaland volt beszerezni a hozzávalókat. Húgomék vágtak disznót Egriben, hús szerencsére van, viszont aggódok, milyen lesz a tészta vaj helyett margarinnal és kevesebb tojással. Megyek, nekilátok a sütésnek-főzésnek, különben nem készülök el soha...

És sikerült! Így néz ki a mézes krémesem.

Most, hogy győzött a forradalom, mi fog változni? Milyen karácsonyunk lesz ezután?

 

Szatmár, 1989. december 24.


Ma megkértem édesanyámat, hogy annak a régi, több mint 30 évvel ezelőtti karácsonynak az emlékére vegyük elő nagymama díszeit, melyeket a padláson őriz. Azokkal szeretném feldíszíteni a fát. Kis keresgélés után meg is találtuk. Szépen megtisztogattuk őket, némelyiken kicseréltük az akasztót, és így hamarosan régi, „szocialista fényükben” ragyogták be karácsonyfánkat. 

BOLDOG FENYŐÜNNEPET (akarom mondani KARÁCSONYT) MINDENKINEK!

Megjegyzések