Nem jó hírek

Ma reggel a rendőrök és a tüntetők összecsaptak Temesváron. Hajnalban csak kilakoltatták Tőkés Lászlót és családját, hiába lett megígérve neki az ellenkezője, erőszakkal elvitték onnan.

Csakhogy a tüntetők száma tovább emelkedett, a déli órákra már több ezren voltak. Mondják, hogy a megyei pártszékházba is betörtek, kommunista jelképeket, zászlókat égettek. Úgy hisszük, ezért rendelték el a hadsereg bevetését ellenük. Még a nap folyamán a katonák a tömeg közé lőttek.

Nagyon aggódom, mi lesz most, vajon Szatmáron is lesznek tüntetések? Csak Józsit tudjam visszatartani, ő nem mindig tud lakatot tenni a szájára. Félek, nehogy baja essen. Azt sem értem, miért kell lőni a tüntetőkre? Hogyan számolnak el a lelkiismeretükkel azok, akik ezt a parancsot kiadták? Hát azok, akik végrehajtják?

 

Szatmár, 1989. december 17.


December 16-án Temesváron a zavargások éjfél után elcsendesedtek, de december 17-én reggel ismét elkezdődtek. A tüntetők behatoltak a megyei pártszékház épületébe, és elkezdték kidobálni az ablakon a párt dokumentumait, szórólapjait, Ceaușescu írásait, portréit és a kommunista hatalom egyéb jelképeit. Megpróbálták felgyújtani az épületet, de a katonaság helyszínre érkező egységei ezt megakadályozták.

A katonaság bevetésére azért volt szükség, mert a rendőrség és a Securitate egységei hagyományos rendfenntartó eszközökkel nem voltak képesek szétoszlatni a tüntetést. Az este folyamán tüzet nyitottak a felkelőkre. Mint utólag kiderült, Bukarestből az a parancs érkezett, hogy éles lőfegyvert lehet használni, amellyel a lábra kell célozni. 

A felkelők gépkocsikat gyújtottak fel, a hadsereg harckocsijaira és páncélozott csapatszállító járműveire Molotov–koktélokat dobtak. Este nyolc óra után a Szabadság tértől az Operáig vad lövöldözés volt. A városba vezető utakat lezárták, a magasban helikopterek köröztek. Éjfél után a harc alábbhagyott, az utcákon halottak hevertek.

Megjegyzések