Átvonulás a magyar licibe

Ma nagy dolog történt: 180 diák átvonult a 6-os líceumból az 5-ösbe, amit Szatmáron mindenki csak magyar liciként emleget, pedig rég nem viseli már ezt a nevet. Az én Enikőm is közöttük van, így legalább X. osztálytól magyarul tanulhat. Ugyanennyi román diák átment az 5-ös líceumból a 6-osba.

Nem minden magyar diák döntött így: voltak, akik maradtak inkább, mert már megszokták a helyet, és nem csak a végzősök. A 12. osztályosok azért maradtak a helyükön, mert már nem nagyon lett volna értelme másik iskolába menni azért a 6 hónapért. 

Azt mondják, hogy más líceumokkal is lesznek ilyen diákcserék, és az 5-ös ismét színmagyar iskola lesz. Előtte el kell ballagjanak azok a román osztályok, akik oda járnak. 

Arról is szó van, hogy az új magyar lici újra a Kölcsey nevet fogja viselni. Azért mondom, hogy újra, mert egy rövid ideig, 1957-től megengedték neki a Kölcsey nevet, de ez nem tartott sokáig sajnos. Enikő vihogva mesélte, amit az új osztályfőnöke mondott neki: azért hagyták akkor jóvá Bukarestben a Kölcsey nevet, mert nem tudták, hogy ki volt Kölcsey Ferenc. Ez nagyon valószínű szerintem is.


Szatmár, 1990. január 15.


Iskolatörténeti kiegészítés

1971-ben, a román politika váratlan fordulataként a különböző líceumokban működő magyar tagozatokból önálló magyar tannyelvű középiskolákat létesítettek. Szatmárnémetiben így jött létre a Magyar Líceum (nevében országosan egyedülállóan a magyar jelzővel), elemi, általános, valamint líceumi (nappali és esti) tagozattal, a mostani református gimnázium épületében. A nagy diáklétszám hamarosan szükségessé tette az épület bővítését, ezért – általános iskola létesítése címén – a gimnázium régi épületéhez hozzáépítettek egy háromemeletes szárnyat.

Az iskolák eredményességét már akkoriban is végzőseik számával mérték, emellett fontos volt a tanulóknak az egyetemekre, technikumokba való bejutási aránya. 1971-1981 között 1939 tanuló érettségizett az iskola falai között. 949-en rögtön az érettségi után dolgozni kezdtek, 737-en egyetemre, 173-an pedig technikumba nyertek felvételt. Sokan az iskola végzősei közül a magyar művelődés meghatározó alakjaivá váltak, országos ismertségre is szert tettek.

Az 1977-ben bevezetett tanügyi átszervezés a líceumok nagy többségét ipari líceumokká változtatta. A Magyar Líceumból 5-ös számú Ipari Líceum lett. Eleinte még csak magyar tanítási nyelvű osztályai voltak, később ez is változott. Az 1980-as évektől megkezdődött a magyar oktatás tervszerű leépítése. Az ipari líceumoktól elvették az elemi és az általános iskolai osztályokat, ezt követte a magyar elméleti jellegű oktatás visszaszorítása. Első lépésként radikálisan csökkentették az elméleti osztályok számát, ezzel párhuzamosan több ipari osztályt indítottak, második lépésként csökkentették az osztályok számát, majd pedig az egyetlen megmaradt, magyar tannyelvű matematika-fizika osztályt áthelyezték a Mihai Eminescu Matematika-Fizika Líceumba.

Az 5-ös számú Ipari Líceumban, az 1989/1990-es tanév megkezdésekor IX-X.-ben a párhuzamos osztályok közül 6 román, 3 magyar osztály volt. XI-XII.-ben három az egyhez arány volt. Az esti tagozaton, IX-X.-ben immár negyedik éve nem indítottak magyar tagozatot, XI-XIII.-ban a román és magyar osztályok aránya 3:1 volt.

Az 1989-es rendszerváltás után a szatmári magyar szülők kérvényezték magyar tannyelvű osztályok indítását az elméleti és az ipari líceumokban is. A román tannyelvű líceumok vezetői, tanárai nem értettek egyet ezzel, ezért a tanfelügyelőség és a Nemzeti Megmentési Front megyei tanácsának hozzájárulásával az elméleti líceumok tanulócserét hajtottak végre. Így 1990 februárjától az 5-ös számú Ipari Líceumban 10-10 párhuzamos magyar tannyelvű és 3-3 párhuzamos román tannyelvű osztály lett. Az esti tagozaton is indultak magyar osztályok. Megváltozott a líceum osztályszerkezete is: az ipari osztályok mellett elméleti (matematika-fizika, fizika-kémia, kémia-biológia és filológia) osztályok indultak. Hamarosan az iskolát elméleti líceummá minősítették, 1990 szeptembertől ismét felvette Kölcsey Ferenc nevét, cserébe vállalta, hogy az ipari profilú román osztályokat tanulmányaik befejezéséig működteti.

Megjegyzések