A változás szele

Nem értek a politikához, soha nem is érdekelt különösebben. Nővéremet, Irént annál inkább, egyfolytában a Szabad Európa Rádiót hallgatja. Ő a legeszesebb közülünk, miután estiben leérettségizett, helyettes tanítónői állást kapott. Ott, az iskolában ismerkedett meg a férjével, aki zenetanár és kántor. Hát Irénnek legalább nem kell naphosszat egy gyárban gürcölnie!

Egyszer még bajba fogja keverni magát ezzel a sok rádiózással. Mondtam már neki többször, hogy a falnak is füle van. Ismerek olyat, akit a saját szomszédja jelentett fel, pedig jóban voltak, egy társaságba jártak...

Tegnap, mikor jött haza a piacról, izgatottan újságolta, hogy ma, vagyis szeptember 18-án temetik Újvárossy Ernő temesvári református presbitert. Mi dolgom nekem azzal? – kérdeztem. Újvárossy holttestét, aki a Szekuritáté folyamatos zaklatásai ellenére is kiállt a templombővítés mellett, – úgy mondják – egy városszéli erdőben találták meg. Halálának körülményei azóta is tisztázatlanok. Hát pedig szerintem nyilvánvaló: azért történt ez vele, mert nem tudta tartani a száját. És másokkal is megeshet, ha túl sokat szájalnak... A Szekunak mindenhol vannak emberei. Már attól is erősebben dobog a szívem, ha csak elhaladok a Szekuritáte épülete mellett, a posta utcájában, nemhogy még ujjat húzzak velük.

Én amondó vagyok, hogy ami most az országban van, nem maradhat így a végtelenségig. Előbb-utóbb történni fog valami, csak várjuk ki türelmesen, mert túl kicsik vagyunk mi, egyszerű emberek, hogy megváltoztassuk a történelem menetét.

„Valami van a levegőben”, ezt bárki érzi. Az emberek nagyon dühösek, mert Ceaușescu megígérte, hogy jobban fogunk élni a külföldi kölcsönök visszafizetése után, mégsem történt változás. Egy vers jutott erről eszembe, amit még az iskolában tanultunk: 

„Még kér a nép,most adjatok neki! 

Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép, 

Ha fölkel, és nem kér, de vesz, ragad?”


Szatmár, 1989. szeptember 18.


Van egy szép dal, „Wind of Change” a címe. Édesanyám mondta, hogy pont a '89-es változásokról szól. 

Ez a Szabad Európa Rádió adóállomása:

Megjegyzések