Újra lesz magyar líceum?

Egy napot kihagytam, rengeteg tennivalóm volt. Forradalom ide vagy oda, közeledik karácsony, és azt mindenki tudja, hogy nekünk, nőknek ilyenkor nagyon sok a dolgunk. A takarítás nagy része már megvan, a függönyök kimosva, Józsi ma kiporolja a szőnyegeket.

Tegnap Ceaușescu és felesége egy helikopteren elhagyták a párt központi bizottságának épületét. A patkányok is menekülnek a süllyedő hajóról, nem? Ezután az épületet elfoglalták a forradalmárok, később a román televízió épületébe is behatoltak. Ion Iliescu beszédet mondott a TV-ben, bejelentette, hogy vége van! Mármint a kommunizmusnak lett vége.

Nem jött, hogy elhiggyük, felhívtam a szüleimet, testvéreimet, sírtunk a telefonban.

Este elkapták a Ceaușescu házaspárt Târgoviște környékén. Nem vagyok egy bosszúálló ember, de remélem, hogy drágán megfizetnek mindazért, amit az országgal műveltek.

A Szatmári Hírlap ma már Szabad Szatmári Hírlap néven jelent meg. Hallottam, hogy egy nagygyűlést is tartottak a közigazgatási palota előtt, ahol felolvasták a Szatmár megyei magyar dolgozók követeléseit. Irénke azt mondja, hogy kérték a jogot az anyanyelvi oktatásra is, vagyis a szatmári magyar líceum újjáélesztését, meg egy csomó más jogot. Irénke persze ott volt, azt mondja, ez sokkal fontosabb, mint a karácsonyi készülődés! Karácsony minden évben van, ám ez, ami most történik, legfeljebb egyszer egy életben.

De jó is lenne, ha Enikő meg majd Attila is magyar licibe járhatnának!

 

Szatmár, 1989. december 23.

Megjegyzések