A tüntetés

Ma nagyon szomorú dolog történt. Enikő szinte sírva mondta, hogy elmarad a holnapi ünnepség az iskolában. Pedig sokat tanulta a verset, nekem is felmondta a konyhában kétszer, és igazán jól ment neki. Az ok: a Friss Újságban ma megjelent a megemlékezés hivatalos műsora, mire a Vatra tüntetésbe fogott az új központban.

Erről Józsi is tudott, mert az Unió gyárban már hetek óta folyt a szervezkedés, az uszítás, és ahogy a februári tüntetéseken, most is sok Unióban dolgozó román munkás vonult ki a közigazgatási palota elé: itt árulónak nyilvánították az RMDSZ vezetőit, azután randalírozni kezdtek, és betörték több kétnyelvű kirakat ablakát.

A tanárok nem akarták megkockáztatni, hogy a liciben, ahol román osztályok is vannak, bármiféle román-magyar konfliktus legyen, ezért lefújták az ünnepséget. Jól tették!

Mikor a nővéremet felhívtam, hogy ugye nem én látok rémeket, már tudott arról, ami az új központban történt. Este átjöttek Karcsival, magukkal hozták az újságot, amiben a szatmári és erdődi ünnepség programja megjelent. Kétszer is elolvastam, és semmi sértőt nem találtam benne a románokra nézve. Na de nem vagyunk egyformák!

„Megünnepeljük március 15-ét! Az RMDSZ országos ideiglenes intézőbizottsága elnökségének február végi közleményével egyetértésben az RMDSZ és a MADISZ Szatmár megyei szervezete az 1848–49-es forradalom évfordulóján, 1990. március 15-én emlékünnepséget szervez. A koszorúzásokkal egybekötött rendezvényre Szatmárnémetiben délután 1 órakor a Tudor Vladimirescu utcai Bălcescu-szobor előtt (a Muhi-palotával szemben), míg fél 3-kor Erdődön a vár tövében kerül sor. Felhívjuk a baráti- és munkacsoportok figyelmét, hogy az erdődi várhoz a szállítást a turisztikai hivatalokon és a szállítási vállalatokon keresztül még időben próbálják megoldani autóbuszok bérelésével. Az RMDSZ és a MADISZ Szatmár megyei szervezetének vezetősége ugyanakkor felkéri tagszervezeteinek mindegyikét, hogy ünnepi rendezvényekkel, a helyi történelmi emlékművek és emléktáblák rendbetételével, annak jegyében emlékezzenek meg 1848. március 15-éről, hogy a forradalom üzenete, a szabadság, az együtt élő népek jogegyenlőségének és testvériségének eszméi mindnyájunkat egyaránt átható gondolata érvényesüljön. Az RMDSZ és a MADISZ Szatmár megyei szervezetének elnöksége”

Ennyi az újsághír. Sógorom azt mondta, hogy ennek ellenére megünneplik március 15-öt, a rendőrség majd megakadályozza a bajt. Hát erre nem vennék mérget, hiszen a mai tüntetésen sem avatkoztak be!

Kíváncsi vagyok, mi lesz holnap... Irénke és Karcsi majd elmondják, ők úgyis ott lesznek.


Szatmár, 1990. március 14.

Megjegyzések